Grunneier i områder som utredes for mineralpark
Hvis det skal startes gruvedrift må kommunen først regulere et areal til mineralpark med gruveanlegg og deponi. Kommunestyret bestemte den 12.12.23 at en eventuell regulering skal være en områdeplan. Det er 2 steg i denne prosessen:
- Kommunen må finne et egnet areal.
- Arealet må reguleres i en juridisk bindende plan.
For å finne et egnet areal må kommunen undersøke mange forhold, blant annet konsekvenser og ringvirkninger som eventuell framtidig gruvedrift kan føre til for kommunen.
Den 11.06.24 vedtok kommunestyret i Nome at kommunen skal undersøke fire områder på til sammen 12 kvadratkilometer. Disse er vist på kartet under. Grunneierne i områdene som utredes for mineralpark har fått flere informasjonsbrev fra kommunen. Under kan du lese informasjonsbrevene som kommunen har sendt til grunneierne i disse områdene:
Områdene som utredes for mineralnæring ifm Fensfeltet- Utredningene holder fortsatt på. Det er viktig for kommunen at vi får et helhetlig bilde av alle områdene. Delvise eller ufullstendige resultater gir ikke et helhetlig bilde og derfor ønsker ikke kommunen å offentliggjøre resultatene før utredningene er helt ferdige.
- Hvis eiendommen blir aktuell for mineralpark har kommunen inngått en samarbeidsavtale som sikrer samfunnsinteressene. Det betyr at kommunen har førsterett til å forhandle om kjøp.
- Det er kommunestyret som bestemmer både om og hvor det skal anlegges gruve og andre anlegg til mineralutvinning og om hvordan det skal gjøres.
Hvorfor blir eiendommene utredet?
Kommunestyret har bestemt at fire områder og 0-alternativet («ingen gruve») skal utredes. Utredningene er viktig for å få kunnskap om hvilke konsekvenser og ringvirkninger det kan bli av en gruve for mineraler fra Fensfeltet. Kommunestyret har bestemt at alle anlegg som er knyttet til en slik gruve skal samles i ett område. Området må derfor være stort nok til alle slike anlegg. Kommunestyret skal velge det området som gir minst mulig negative konsekvenser og mest mulig positive ringvirkninger.
Hva skjer i utredningene?
Kommunen lyste ut en konkurranse vinteren 2024. Vinneren ble det konsulentselskapet som kunne levere flest og best kvalifiserte utredere. Dette selskapet har jobbet siden sommeren med å utrede naturmangfold, samfunnsforhold, nærmiljø og mange flere tema. Kommunen har valgt et nøytralt firma til å gjennomføre utredningene fordi det er viktig for kommunen at det er nøytral kunnskap som blir lagt til grunn når kommunestyret skal ta viktige beslutninger. Det er også derfor det er kommunen og ikke gruveselskapene som har bestilt og gjennomfører utredningsarbeidet.
Utredningsprogrammet viser hva som blir utredet og hvordan. Dette ligger på Nome kommunes nettside.
Utredningsprogram FensfeltetUtredningene gjennomføres i praksis ved at utrederne undersøker terrenget fysisk, ber om informasjon fra de som kjenner området, henter data som allerede er samlet inn og setter dette sammen til en stor oversikt over hvert område.
Deretter bruker utrederne ulike metoder som blant annet er bestemt av Staten. Metodene brukes også til å vurdere verdier i områdene. Konsekvensutredninger blir laget ved at man setter sammen kunnskap om områdene, vurderer verdiene av det som finnes der og ser om disse verdiene minsker eller øker hvis man gjennomfører en utbygging. Det er bestemt i plan og bygningsloven at man skal gjennomføre slike utredninger blant annet når man planlegger en stor utbygging. Det er også bestemt hva som skal undersøkes og på hvilken måte.
Både samfunnsverdier og naturverdier blir undersøkt. I dette tilfellet undersøker kommunen også lokal bærekraft. Kommunen har fått mange innspill på «bærekraftråd» om ting folk lurer på som ikke er en del av de vanlige konsekvensutredningene. Kommunen vil likevel undersøke disse temaene for at folk i Nome skal få svar på det de lurer på.
Kommunen ønsker at utredningene skal være så nøyaktige og grundige som mulig. Grunneierne kjenner eiendommen best og der derfor bedt om å bidra med informasjon om for eksempel natur, friluftsliv og kulturmiljø. I tillegg har kommunen engasjert lag, foreninger og frivillige til å bidra med informasjon om mange tema.
Denne informasjonen er en viktig del av det grunnlaget som man må ha for å vurdere verdiene i områdene.
Hva skjer videre?
Kommunen starter et planarbeid hvis kommunestyret velger å gå videre med et område for mineralpark. Dette skjer i noen trinn som er pålagt i plan og bygningsloven:
- Kommunen lager et planprogram som viser hvordan man tenker at planarbeidet skal gjennomføres. Her står det hva som skal gjøres under arbeidet med planen, hvordan og når det skal gjøres, hvem som skal være med og hvorfor.
- Planprogrammet blir lagt fram for politikerne, som kan gjøre endringer før de sender det på høring.
- Kommunen lager et revidert planprogram når folk og organisasjoner har sagt sin mening om hvordan planarbeidet bør gjennomføres.
- Det reviderte planprogrammet behandles av politikerne, og kommunestyret «fastsetter», det vil si vedtar planprogrammet. Dette markerer starten på selve planleggingen. Da blir enda flere forhold utredet og undersøkt.
- Planleggingen skal føre fram til et planforslag. Planforslaget skal inneholde et kart hvor det går fram hva som skal være hvor, og bestemmelser som forteller hva som er lov og ikke på de ulike områdene på kartet. I tillegg blir det laget bakgrunnsdokumenter som forteller hvordan man er kommet fram til de ulike løsningene.
- Planforslaget blir behandlet av politikerne og eventuelt endret før det sendes på høring.
- Kommunen lager et revidert planforslag når folk og organisasjoner har sagt sin mening om hvordan planarbeidet bør gjennomføres.
- Den reviderte planen behandles av politikerne, og kommunestyret behandler og eventuelt vedtar planen med bestemmelser.
- Hvis planen blir vedtatt kan gruveselskapene starte med søknader om byggetillatelser, søknad om utslippstillatelser, søknad om utvinningstillatelser og mer.
Grunneier på Fensfeltet
Som grunneier på Fensfeltet har du et geologisk fenomen av internasjonal interesse på eiendommen din. Dette må du være obs på:
Kart over Fensfeltet
Nome kommune
- Kommuneplanen: Fensfeltet er dekket av en hensynssone (vist på kartet). En generell regel for alle som eier er å alltid vite hva som står i eiendommens reguleringsbestemmelser - kanskje får det betydning for eiendommen din og det du har lyst til å bruke den til. Kommuneplanen og reguleringsplaner finner du på arealplaner.no.
- Undersøkelser: Geologien er av interesse internasjonalt og det kan være aktuelt å gjennomføre undersøkelser. Noen går under allemannsretten som er beskrevet i friluftslova, mens andre krever din tillatelse. Hvis du blir bedt om å gi tillatelse vil du få en egen henvendelse om dette.
- Rettigheter: Hele Fensfeltet er belagt med bergrettigheter på ulike nivå. Når et firma får undersøkelsesrett må denne retten tinglyses på eiendommen, på samme måte som rett til veg, kommunale vannledninger og andre forhold. Du kan lese mer om rettigheter og tinglysning på nettsidene til Direktoratet for mineralforvaltning.
Mer informasjon om grunneiers rettigheter
Se følgende informasjonsfilmer fra Fensdagene:
Viktig og nyttig om lover og regler
Minerallova (leting, undersøkelser og eierskap til mineraler)
Forskrift til minerallova (gebyrer, opprydding, sikring, krav til den som skal lete eller utvinne mineraler)
Plan og bygningsloven (kommunal planlegging)
Konsekvensutredningsforskriften (påbud om konsekvensutredninger, innhold og gjennomføring)
Lov om motorferdsel i utmark (motorisert ferdsel i utmarka)
Lov om friluftslivet (allemannsretten)