Translate

Viktig melding

Nome kommunes nettauksjon - TV-aksjonen 2024 Barnekreftforeningen

Se og by på de flotte objektene! Pengene går uavkortet til Barnekreftforeningen! 

 

Undersøkelser på og i forbindelse med Fensfeltet

Fensfeltet blir i disse dager undersøkt på ulike måter. Det er økt aktivitet på selve Fensfeltet, noe som vil bli merkbart for dem som bor på selve feltet og i umiddelbar nærhet.

Det blir også undersøkt om det er mulig å anlegge gruver med tilhørende fabrikkanlegg og deponi. Undersøkelser på dette er i områder utenfor selve Fensfeltet. 

Naturkartlegginger i områder som kan være aktuelle for gruveanlegg

Det blir gjennomført kartlegginger gjennom sommer og høst 2024 på ulike områder som kan være aktuelle for gruveanlegg for mineralutvinning fra Fensfeltet. Etter at kommunestyret og formannskapet har vedtatt hvilke alternativer som skal utredes vet Nome kommune nå hvilke eiendommer som skal kartlegges. Kommunen har derfor sendt ut informasjon til rundt 60 grunneiere som har fått beskjed om at eiendommen er under utredning. 

Kommunen kartlegger områdene Dagsrud, Vindsås, Bærevann og Nukedalen (se kartet under). Målet er å få kunnskap om områdene. Kommunen ønsker å finne ut hvilket av de 4 fire områdene som egner seg best til eventuell framtidig mineralutvinning. Nome kommune skal finne ut hvilket område som gir mest mulig positive ringvirkninger og minst mulig negative konsekvenser.

Kommunen har ikke tatt noen beslutning på hvilket av områdene som eventuelt blir aktuelt for mineralnæring. Områdene blir vurdert mot hverandre og hvis kommunestyret finner at et av områdene kan brukes vil planarbeidet starte rundt våren 2025. Områdene er vist på kartet under.

Kart med områdene som utredes i forbindelse med Fensfeltet - Klikk for stort bildeOmrådene som utredes for mineralnæring ifm Fensfeltet

Helikoptermålinger 

Sommeren 2024 har Norges geologiske undersøkelse (NGU) gjennomført geofysiske målinger med helikopter over Fensfeltet ved Ulefoss i Nome kommune. Dette er en grundigere kartlegging enn de som er gjennomført tidligere. 

Målingene var en del av en generell geologisk kartlegging. NGU kartla naturlige forekomster av uran og thorium. Målingene var en del av kartleggingen av geologiske ressurser i fylket og variasjoner i jordens magnetfelt. 

I tillegg har NGU samlet inn informasjon om naturlige radioaktive elementer i bakken. Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien og naturlig radioaktivitet i området.

Resultatene fra undersøkelsen kan først og fremst benyttes ved videre geologisk kartlegging og mineralressursundersøkelser.

Tilbakemelding