Translate

Viktig melding

Må jeg søke?

Du må alltid lese hva som er tillatt i området før du begynner med å planlegge en ny bolig. Lenken under tar deg til et kart som viser hva som er planlagt i området, og du kan også lese hvilke bestemmelser som gjelder. Disse må du følge. Hvis du tenker å bygge noe som ikke er i tråd med plan eller bestemmelser, må du søke om dispensasjon.  

Lenke til arealplaner i Nome

I områder som er regulert vil det framgå av plankartet eller i reguleringsbestemmelsene hvor stor del av tomta som kan nedbygges. Dette kalles også utnyttingsgrad. Du kan beregne utnyttingsgraden for tiltaket ditt hvis du vet utnyttingsgraden for din eiendom og vet hvor stor boligtomta er.  Kommuneplanen overstyrer imidlertid reguleringsplanen i følgende områder:

  • Ifølge kommuneplanens arealdel punkt 2.1 side 11 kan boligtomter som ligger i uregulerte områder utenfor tettstedsavgrensingen ha inntil 30% (%-BYA) utnyttingsgrad.  
  • Innenfor tettstedsavgrensingene åpner kommuneplanen for en utnyttingsgrad for alle typer eiendommer på inntil 35% (%-BYA).  
  • Innenfor sentrumsavgrensingen åpner kommuneplanen for en utnyttingsgrad for boligeiendommer med mer enn 2 boenheter kan ha inntil 60% (%-BYA) utnyttingsgrad.   
  • Innenfor sentrumsavgrensingen åpner kommuneplanen for en utnyttingsgrad for næringsdommer og eiendommer med kombinert formål kan ha inntil 70% (%-BYA) utnyttingsgrad.  

Hvordan beregne bruksareal (BRA)  og bebygd areal (BYA).  

Utnyttelsesgraden angir hvor stor del av eiendommen man har lov å bygge på. Den vanligste angivelsen av utnyttelsesgrad for tomt er X %-BYA, noe som innebærer at bygninger kan oppta opptil angitt prosent av arealet av tomt. For å finne %-BYA for sin tomt kan man dele bebygd arealet på tomtestørrelsen, og så gange resultatet med 100. 

Eksempel: (Hus 200 m² / tomt 1000 m²) x 100 = 20 %-BYA

Kan jeg bygge uten søknad?  

Du kan finne ut om du må ha tillatelse fra kommunen ved å sjekke informasjonen på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet.  

Andre ting jeg kan gjøre uten å søke  

En bolig kan bygges om slik at man har mulighet til å leie ut f.eks. en leilighet. Du må ikke søke om å leie ut del av eksisterende bolig, men hvis du skal dele av en egen boenhet kan det være at du må søke. 

Hva skjer hvis jeg har bygd uten å søke? 

Du må søke om å få bygget ettergodkjent. Du må legge ved all dokumentasjon som kreves for søknaden. Kommunen kan nekte å godkjenne dette. Vanlig klagerett gjelder.  

Hvor lang tid vil det ta før jeg får svar? 

Kommunen vil sette i gang saksbehandling så fort du har sendt inn en riktig søknad med alle nødvendige dokumenter og opplysninger. Hvis du sender en søknad med mange feil og mangler vil det ta lengre tid, og da må kommunen også be deg om å sende saken på nytt.  

Disse feilene er det lett å gjøre, så pass på at du har gjort dette riktig før du sender søknaden: 

  • Feil i tegninger 
  • Ikke fulgt opp bestemmelsene i reguleringsplan eller kommuneplan 
  • Feil på byggegrenser 
  • Ikke varslet naboer og gjenboere
  • Det er plan- og bygningsloven som bestemmer hvor lang saksbehandlingstiden i kommunen vil være. 


Tidsfrister for kommunens saksbehandling: 

  • Søknad om tillatelse til tiltak som omfattes av § 20-3 der tiltaket er i samsvar med bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, der det ikke foreligger merknader fra naboer eller gjenboere, og ytterligere tillatelse, samtykke eller uttalelse fra annen myndighet ikke er nødvendig, skal avgjøres av kommunen innen 3 uker. 
  • Søknad om tillatelse etter § 20-2 skal avgjøres av kommunene innen 12 uker etter at fullstendig søknad foreligger. 
  • Søknad om midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest skal behandles av kommunen innen 3 uker 


Hvis du ber om forhåndskonferanse gjelder disse fristene: 

  • Forhåndskonferanse skal avholdes av kommunen innen 2 uker.  
  • Når eksisterende byggverk er ødelagt av brann, naturskade, ulykke eller lignende hendelse, skal forhåndskonferanse avholdes innen 5 dager. 


Andre saker har følgende saksbehandlingstid: 

  • Fradeling av boligtomt eller hyttetomt i LNF-område som er avhengig av dispensasjon fra kommuneplanen, utslippstillatelse med mer, minst 9 uker.   
  • Søknad om utslippstillatelse, minst 5 uker 


Ligger det vann- eller avløpsledninger, strømledninger i grunnen eller som går i luften som kan komme i konflikt med dine byggeplaner?

Ta kontakt med det lokale elverket/nettselskapet føre.no,

Lokale vann- og avløpsmyndigheter i kommunen.

Hvor mye koster det

Hva gjør kommunen?

Du må huske å melde fra til kommunen når bygget eller bygningsendringen er ferdig senest innen 4 uker, slik at kommunen kan oppdatere kart og matrikkelen. En slik melding er ikke belagt med gebyr.

Hvorfor

Hvordan kan jeg klage på et vedtak? 

Hvis du mener at kommunen har fattet et feil vedtak, kan du som regel ta saken til en høyere myndighet ved å klage. Du kan lese mer om klageretten i forvaltningslovens §28. Du må være part eller ha rettslig klageinteresse for å få lov til å klage. Klagefristen er tre - 3 uker fra du har mottatt vedtaket. 

Klagen må være skriftlig og den MÅ inneholde følgende: 

  • Hvilke avgjørelse du klager på, 
  • Den eller de endringene du ønsker 
  • Klagen må undertegnes 
  • Klagen BØR også inneholde: 
  • Eventuelt andre opplysninger som kan ha betydning for vurdering av klagen 
  • Begrunnelse av klagen 
  • Dato for når vedtaket ble mottatt 


Skriftlig klage sendes Nome kommune, Ringsevja 30, 3830 Ulefoss 

E-post: postmottak@nome.kommune.no 

Klagen vil bli behandlet så raskt som mulig av klagenemnda i kommunen. Dersom klager ikke får medhold går klagen til overordnet klageinstans som er Statsforvalteren. Statsforvalterens vedtak i saken vil være endelig, og kan ikke påklages. 

For mer informasjon se veileder.    

Artikkelliste

Tilbakemelding