Translate

Viktig melding

Digital undervisning og informasjon fra kommuneoverlegen

Alle skoler driftes nå på gult nivå. Det er stor belastning på både oppvekst- og helsesektoren. 
Her er informasjon fra kommuneoverlegen, som også har blitt sent ut fra skolene i dag.

Skoler

Gult nivå og digital undervisning

Alle skolene i kommunen driftes nå på gult nivå. Fra og med fredag 17. desember betyr dette:

  • 1.- 4. trinn møter på skolen til vanlig tid til og med tirsdag 21. desember.
  • 5.-10. trinn digital undervisning fra og med fredag 17. desember til og med tirsdag 21. desember.

Onsdag 22. desember holder skolene stengt.
For elever med foreldre med samfunnskritiske funksjoner eller andre spesielle hensyn så vil det etableres et tilbud for denne dagen. Ta kontakt med skolen.

Nasjonale myndigheter har gitt kommunene myndighet til å avgjøre tiltakene i skole ut i fra lokale forhold. MEN - Vi er fremdeles nødt til å forholde oss til lover og regler vedrørende barns rett til utdanning og til smittevern. Samtidig har kommunen også et arbeidsgiveransvar.
Avgjørelsen som er tatt er gjort ut i fra et omfattende involveringsarbeid med tillitsvalgte, verneombud, administrasjonen, kommuneoverlege, kommunedirektør, utvalgsleder og ordfører.

Nedenfor kan du lese kommuneoverlegens vurderinger ut i fra situasjonen i kommunen.

Informasjon til skoler og barnehager

Vi har hatt relativt høye smittetall i kommunen de siste ukene. Dette skaper mye bekymring, særlig inn mot juleferie. Økende smitte har egentlig vært forventet i forbindelse med at vi åpnet opp samfunnet igjen i september. Det er viktig å huske at hovedårsaken til at vi kunne åpne opp, er at svært mange nå er vaksinert mot Covid-19.

Vaksinen utgjør en svært stor forskjell fra situasjonen for ett år siden, fordi:

  • Den beskytter svært godt mot alvorlig sykdom hos den enkelte, også våre eldre og sårbare.
  • Selv om man skulle bli smittet, vil de aller fleste vaksinerte kun oppleve en mild forkjølelse
  • Den beskytter til en viss grad mot å bli smittet i det hele tatt, og om man blir smittet, er man mye mindre smittsom enn uvaksinerte.

Barn

Barn under 12 år, og en del barn mellom 12-15 år, er uvaksinerte. Barn som er smittet med Covid-19 har ofte lite eller ingen symptomer, og er dermed også mye mindre smittsomme enn voksne. (Dette kan sammenlignes med de vaksinerte). Det medfører også at det kan være vanskelig å finne de som er smittet.Derfor er massetesting effektivt for å finne de som er smittet i en klasse eller på en avdeling.

De utbruddene vi til nå har hatt i skoler og barnehager, har vi klart å få kontroll over i løpet av 1-2 uker, ved å

  • Masseteste i de klassene/avdelingene/trinnene der det er oppdaget smitte.
  • Isolere de smittede og sette husstandene i karantene.

Konsekvenser

Konsekvensene for dem som har vært smittet og husstandene, har vært milde, og de fleste opplever:

  • Lette forkjølelsessymptomer.
  • 5-7 døgn isolasjon for smittede.
  • Smitte i familien; voksne har blitt litt sykere enn barna, de uvaksinerte ofte ganske syke.
  • Husstandsmedlemmene må teste seg ofte, og helst være i karantene. 

Konsekvensene for ansatte i skolene, barnehagene og for de foresatte, med slitasje hos personale spesielt:

  1. Høyt sykefravær i utgangspunktet pga infeksjonssykdommer.
  2. Frykt for å bli smittet via arbeidsplassen.
  3. Frykt for å smitte sårbare familiemedlemmer.
  4. Tvil om tiltakene (massetesting, isolasjon, smittesporing, karantene) fungerer.

Særlig punkt 2-3 over, kan tolkes som at mange fremdeles tror at det er smitten i seg selv vi må unngå for enhver pris. Slik er det ikke i år, (i motsetning til i fjor, da vi var uvaksinerte);

  • Det er det at mange blir syke samtidig, vi må unngå.
  • Målet med å kontrollere smitten, er først og fremst å redusere sykdomsbyrden i samfunnet.

Sykdomsbyrden:
dersom svært mange blir syke nå, samtidig med at vi har et svært presset helsevesen, er det stor risiko for at kommuner og sykehus ikke klarer å yte nødvendig helsehjelp. Dette vil kunne ramme alt fra kommunale helse- og omsorgstjenester og legevakt, til sykehus og intensivavdelinger.

Denne høsten har vi sett at sykdomsbyrden i samfunnet har økt betraktelig, men ikke på grunn av Covid-19. Sykdomsbyrden på grunn av andre luftveissykdommer økte voldsomt i løpet av oktober-november spesielt, før en ny smittebølge med Covid-19 inntraff i tillegg. Dette er årsaken til at helsevesenet er under stort press nå, og vil ha vansker med å håndtere mange flere smittede med Covd-19 og eventuelt influensa. Høye smittetall innebærer gjerne at også sårbare grupper og uvaksinerte får behov for helsehjelp.

Det lokale helsevesenet og Covid-19

Konsekvensene for helsevesenet lokalt har vært svært beskjedne etter siste smitteutbrudd; trolig fordi de smittede har vært barn, unge og vaksinerte. Det har vært lite belastning på legetjenester og andre helse- og omsorgstjenester på grunn av Covid-19-sykdom, men høy belastning av andre årsaker. Både nasjonalt og lokalt er det nå høyt sykefravær og svært vanskelig å få tak i kvalifisert  helsepersonell. Foreløpig klarer vi å kontrollere smitten lokalt med de tiltakene som har vært. Dette var gjeldende helt til man oppdaget en ny mutasjon.

OMIKRON

Covid-19-mutasjonen Omikron ser ut til å være svært mye mer smittsom enn Delta-varianten, og man forventer ny smittebølge som følge av det. Dette medfører på nytt høy risiko for ytterligere belastning på helsevesenet.

Faktorer for vurdering i oppvekstsektoren:

  • Lovverk og retningslinjer: Opplæringsloven og smittevernloven er gjeldende lovverk for vurdering av tiltak i oppvekstsektoren.
  • Smittetrykket i sektoren har vært middels høyt, men er nedadgående, og pr i dag er det relativt få nye smittetilfeller.
    • Tiltak til nå har vært effektive. Det er stort sett kontroll på smitten.
    • Det er kun dersom det er stor fare for spredning av allmennfarlig smittsom sykdom lokalt, at kan man innføre strengere tiltak enn de nasjonale tiltakene.
    • Den største risikoen nå, er utbrudd med Omikron-varianten.
  • Helse -og omsorgssektoren er belastet, men av andre grunner enn Covid-19.
  • Kontaktreduserende tiltak nasjonalt, blant annet gult nivå i trafikklysmodellen for skoler og barnehager.
  • Barn og unges rettigheter: Folkehelseinstituttet, Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet og Statsforvalter er svært tydelige når det gjelder barn og unges rettigheter. Alle tiltak som griper inn i barn og unges hverdag, må vurderes nøye opp mot gjeldende lovverk, retningslinjer og smittesituasjon.
  • Samfunnskritisk personell og holde samfunnet i gang: Man er avhengig av at foreldre til særlig de yngste barna (barnehage og 1.-4.klasse) kan være på jobb; særlig foreldre som er i samfunnskritiske funksjoner.
  • Forholdsmessighet: Det viktigste prinsippet er at tiltak må være forholdsmessig; som betyr at tiltaket ikke må være mer belastende enn det det skal hjelpe for.

Risikovurdering av to alternativ for skolene

1. La barn/unge gå på skolen frem mot juleferien gult trafikklysnivå

  • A. Smittevern: Oppblussing av smitte, som medfører flere barn, foresatte og eventuelt ansatte blir isolert og/eller satt i karantene. Risikoen regnes som middels/liten pga. pågående massetesting i klasser/trinn med smitte og nye karanteneregler.
    NB! Ved utbrudd av Omikron, stor fare for massesmitte.
  • B. Organisatorisk: Slitasje hos personale, jamfør punkt 1-4 over.
    Ved smitte vil hele klasser/trinn være unntatt karanteneplikt, men ansatte er foreløpig ikke unntatt denne karanteneplikten.

2. Digital hjemmeundervisning

  • A. Inngripende i barn/unges hverdag og rettigheter.
  • B.  Sårbare barn/unge og andre som vil ha problemer med å gjennomføre hjemmeundervisning.
  • C. Isolasjon og psykisk helse:  Barn/unges psykiske helse kan påvirkes av isolasjon, men dette vil gjelde for relativt kort periode.
  • D. Samfunnsstruktur: Foreldre som må være hjemme med barn, og som ikke kommer på jobb.

Anbefaling om tiltak, ut fra nåværende situasjon, 15.12.21:

  1. Massetesting som før; testing av  hele klasser/trinn/avdelinger 2 ganger i uka inntil man ikke finner nye positive tilfeller.
  2. Gult nivå i trafikklysmodellen; innebærer flere kontaktreduserende tiltak.
  3. Digital hjemmeundervisning: Dette er et alternativ som kan vurderes av 2 grunner:

1. Smittevern: Ved mye smitte og stor belastning på helsevesenet. Dette må kommuneoverlege vurdere: Pr i dag er det ikke grunnlag for å anbefale dette tiltaket med bakgrunn i smittesituasjonen. Likevel kan det vurderes som et forebyggende tiltak med tanke på eventuell spredning av Omikron-varianten av Covid-19.

           2. Bemanning: Ved problemer med å opprettholde forsvarlig drift på skolen:

Høyt sykefravær og fravær av andre grunner (karantene, syke barn osv) og belastning på ansatte over lang tid. Dette har rektorer/avdelingsledere anledning til å vurdere ut fra situasjonen på den enkelte skole/barnehage, så lenge sektoren er på gult nivå i trafikklysmodellen. Man vil kunne se at ulike skoler/barnehager kan ha ulike behov, og dermed vil det være ulik praksis innad i kommunen. Dette er i tråd med prinsippet om at tiltak skal være forholdsmessige og så lite inngripende som mulig.

MERKNAD: Det anbefales sterkt å unngå digital hjemmeundervisning for de minste klassetrinnene; 1.-4.klasse. Dette fordi:

  • De kan i mindre grad nyttiggjøre seg av digital hjemmeundervisning.
  • Det vil kunne føre til uforsvarligsamfunnsmessig  belastning fordi foreldre da må være hjemme med disse barna.
  • Det er mindre smitte- og også mindre smittespredning- i skolemiljøet, dess yngre barna er. De blir trolig oftere smittet av eldre søsken eller foreldre i hjemmet.

Vi har hatt en svært krevende høst i alle sektorer. Mange har hatt lange og slitsomme arbeidsdager. Mange har strukket seg langt for å få samfunnet til å gå rundt. Dette på tross av mye sykdom, sykefravær, smitteutbrudd og ikke minst stadig vekslende informasjon om hva som skal gjelde.

Dere; barn, unge, foreldre, ansatte og ledere, har gjort en formidabel innsats i å håndtere smitteverntiltak og informasjonsflyt, og mange er slitne nå. Vi håper at vi kan komme oss gjennom denne varslede smittebølgen også, uten at helsevesenet bryter sammen. Deres innsats videre-  inn i juleferien og etter nyttår- er svært viktige bidrag til at vi etter hvert kan leve normalt igjen.

Takk for innsatsen så langt!

Hold avstand - Klikk for stort bilde 

Tilbakemelding